Centralna akademija povodom Međunarodne nedelje gluvih

Ovogodišnji domaćin centralne akademije povodom međunarodne nedelje gluvih bila je Gradska organizacija gluvih i nagluvih Leskovac. Svečanost sa temom „Jačanje ljudske raznolikosti“ održana je u punoj sali Leskovačkog kulturnog centra 25. Septembra 2014.
Bogat program otpočeo je himnom „Bože pravde“ u izvođenju mešotivog hora srednje muzičke škole „Stanislav Binički“ iz Leskovca. Himna je prevođena na znakovni jezik, te je za većinu gluvih osoba ovo bila prva prilika da dožive himnu Republike Srbije.

Nakon pozdravne reči Predsednika Gradske organizacije gluvih i nagluvih Leskovac, referat o međunarodnom danu gluvih podneo je Predsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije, gospodin Milosav Jovanović. Predsednik je iskoristio priliku da podstakne šire društvo da uključi gluve, ističući njihove kvalitete i sposobnosti, koje su danas zanemarene i odbačene u senci njihove pojave zbog različitosti i neosnovanih predrasuda.
Gostima se obratio gradonačelnik Leskovca, doktor Goran Cvetanović koji je istakao otvorenost za saradnju, pomoć i podršku pozivajući se na dosadašnja pozitivna iskustva i činjenicu da je Gradska orgnizacija gluvih i nagluvih Leskovac veoma aktivna.
Kulturno-umetnički deo programa otpočeo je nastupom čujućih učenika osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Leskovca koji su znakovali pesmu drugarstvo i koji su svojim usklađenim i veoma preciznim pokretima ruku oduševili publiku.
„Pismo gluvom drugu“ tema literarnog konkursa sprovedenog u okviru projekta „Školica znakovnog jezika“, a u susret obeležavanju međunarodne nedelje gluvih inspirisala je 130 naših najmađih sugrađana koju su dostavili svoje radove. Dva najbolja pisma su sami nagrađeni učenici pročitali na centralnoj akademiji.
Kao podrška bržem donošenju Zakona o upotrebi srpskog znakovnog jezika, članovi GOGNL znakovali su pesmu „Nije ljubav stvar“, a zatim su se u oblasti drame i pantomime predstavili članovi organizacije gluvih iz Vranja sa etidom iz pantomime pod nazivom „Ljubav“
Pobednički recital na prošlogodišnjem festivalu kulturno-umetničkog stvaralaštva gluvih izvela je članica GOGNL, Asanović Gordana, samostalno, uz korišćenje sopstvenog glasa i znakovnog jezika.
Na samom kraju programa predstavio se igrački ansambal GOGNL u oblasti folklornih igara i podstakao publiku na divljenje i izazvao veliko oduševljenje kod svih prisutnih.
Nakon svih tačaka, sekretarka organizacije, Ana Božić, pozvala je prisutne da svaki dan neguju i poštuju ljudska prava, i uručila zahvalnice predstavnicima ustanova i institucija koje su pomogle realizaciju ove manifestacije.
Zahvaljujući odličnoj saradnji koju organizacija gluvih Leskovac ima sa lokalnom zajednicom centralnu akademiju pratio je veliki broj predstavnika lokalne samouprave i javnih institucija koji imaju značajan uticaj na život i položaj gluvih ljudi u Leskovcu.
Tim Gradske organizacije gluvih i nagluvih Leskovac zadovoljan je i ponosan na poruku koja je poslata sa ove manifestacije.

Pogledajte fotografije sa događaja
Pogledajte video materijale sa događaja

Profil Grada Leskovca

U srcu prostrane i plodne Leskovačke kotline nalazi se grad Leskovac prepun najrazličitijih geografskih i turističkih motiva i objekata…

Više...

Akademija 25.09.2014.

25. septembra 2014. Leskovac je bio grad domaćin Centralne akademije povodom Međunarodne nedelje gluvih...


Više...

Najčešći pojmovi na znakovnom jeziku

Naučite najčešće pojmove iz oblasti javnog sektora. Pregledajte video materijale sa edukativnog diska „Javni sektor za sve građane“

Više...

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Leskovac